Wednesday, September 9, 2009

Kelate (Kelantan) Di Persada Dunia

Salah satu dari keunikan kelantan ialah minat orang orang kelantan untuk berniaga. Boleh dikatakan kemana-mana saya telah berkunjung, pasti ada pertanyataan dari orang tempatan berbunyi " orang kelantan ni suka berniaga".
Satu compliment yang agak membanggakan.
Sepanjang beberapa tahun merantau di negeri paling sibuk di Malaysia a.k.a Selangor, terlalu kerap terjumpa peniaga-peniaga kecil orang kelantan. Pergi sahaja ke bazar ramadan, pernyataan daya ini akan terbukti.
Apabila seorang kawan bertanya, kenapa di Selangor ni ramai sangat orang kelantan yang berniaga (sebenarnya takde lah ramai sgt kot)
Jawapan saya ialah, orang kelantan ramai yang sekolah tak tinggi, syarikat syarikat tak mau gaji, so meniaga lah, lagi pun selangor ni ramai orang bekerja, diaorang kena spend duit diaorang tu.

Beberapa hari lepas, saya secara tidak sengaja telah masuk ke web world economic forum dan juga secara tidak sengaja telah mendownload report mereka.

Alangkah terkejutnya saya bila mendapati cover report tersebut kelihatan begini




Cover report oleh World Economic Forum

:perhatikan kawasan bertanda merah


Close Up!!!


Ya adik adik. A scene from Pasar Siti Khadijah!!

Sekarang Kelantan di Persada Dunia!



p/s Agok agok guano pasar siti khadijah buleh masuk dale cover WEF ni? :D

3 comments:

FRoS Salleh said...

ini betol betol ho liau! lulus!

=MissRynn= said...

mesti makcik2 yg kat dlm gambar tue.. bangga gila.. ko kena tunjukkan tau kt derang

Penanam Sayur said...

Frost : patut kah aku wujudkan amir certified lok?

Ryn : Gileh seh, mati la aku nk cr sorang :))